Ta med livsmedel som privatperson från andra länder
Inom EU
Generellt inom EU är det fri handel och det är som att du köpt produkten hemma i Sverige, men det finns vissa undantag. Kanarieöarna tillhör EU, men när det gäller växtskyddsreglerna räknas det som ett område utanför EU.
Du får ta in alla typer av livsmedel som kommer från andra länder inom EU, så länge det är för personligt bruk. Detta inkluderar Nordirland, Schweiz och Liechtenstein.
Kanarieöarna tillhör EU, men när det gäller växtskyddsreglerna räknas Kanarieöarna som ett område utanför EU. Det innebär att du behöver följa samma regler som från ett land utanför EU om du vill ta med dig färska frukter, grönsaker och örter därifrån.
Utanför EU
Det finns stränga gemensamma EU‑regler som styr vilken typ av mat och dryck som du får ta in till Sverige och andra EU‑länder från länder utanför EU. Reglerna finns till för att hindra att djursjukdomar och växtskadegörare sprids.
Du får ta in livsmedel av animaliskt ursprung (till exempel mjölk, ägg eller kött) från San Marino, Andorra, Island, Norge, Färöarna (viktgräns) och Grönland (viktgräns). Du kan behöva betala tull om du tar in livsmedel från de länderna, eftersom de inte ingår i EU:s tullunion. Visa upp varorna för Tullverket vid gränsen, så avgör de om du ska betala tull eller inte.
Länk till tullverket: https://www.tullverket.se/handlalivsmedelpadinresa.4.78aa922815794d801e2ad.html
Vissa livsmedel är förbjudna att ta in
En del livsmedel från länder utanför EU är helt förbjudna att ta in, både till Sverige och till EU i stort. Det gäller mat och drycker av både animaliskt och vegetabiliskt ursprung.
Generellt är det förbjudet att ta in livsmedel av animaliskt ursprung från länder utanför EU. De kan sprida smittor som mul- och klövsjuka. Samma sak gäller de flesta färska frukter, grönsaker och färska växtdelar. Anledningen är att det finns en allt för stor risk att det följer med växtskadegörare som inte är spridda inom EU, så kallade karantänskadegörare.
Livsmedel av vegetabiliskt ursprung kan behöva sundhetscertifikat
Huvudregeln är att alla färska frukter, grönsaker, örter och andra färska växtdelar ska ha ett så kallat sundhetscertifikat när de kommer från ett land utanför EU (med undantag för Nordirland, Schweiz och Lichtenstein).
Ett sundhetscertifikat är ett dokument som växtskyddsmyndigheten i ursprungslandet utfärdar. Certifikatet intygar att växterna och växtdelarna uppfyller EU:s krav på att vara fria från växtskadegörare. Du får antagligen betala en avgift för certifikatet.
Du behöver däremot inte ha sundhetscertifikat för att få ta in
- färska frukter av ananas, banan, dadlar, durian och kokosnöt
- torkade fröer som inte ska användas för sådd, som till exempel popcorn, bönor och ris
- andra torkade produkter, som torkad frukt, kaffe, te, kryddor och liknande
- frysta frukter, grönsaker och andra växtdelar
- bearbetade produkter som juice, sylt, konserver, kex, mjöl och liknande.